Vásártér

„Borbolya” gézblúz (fehér-bordó)

14.500 Ft

Keresztszemes „Borbolya” kollekciónk része, előttünk itt járt asszonytársaink emlékére, lépteik nyomát szeretettel őrizvén.

Alapanyagnak Erdélyben, háziipari körülmények között szőtt pamutgézt választottunk. Az ing szabásvonala, formája a homályba foszló régiségbe, évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza, hasonló darabok máig fellelhetők a nyugati Őrvidéken, a csángóknál, Felvidéken, Délvidéken, sőt, messze-messze Napkeleten, még ujgur testvéreinknél is.  A nyakrészre, az aljára és az ujjak végére pamutcsipke díszítést tettünk, a kézelőket gumis cérnával többsorosan ráncoltuk.  Nyakban a hímzés színére hajazó, díszes, bojtos pamutzsinórral köthető meg. Ékessége ősrégi, a keleti végekről származó gránátalmás keresztszemes mintánk, amely Mátyás királyunk reneszánsz udvarában is igen nagy népszerűségnek örvendett. Bordó pamutszállal igéztük a lelkünkből szakadt hímet.

Bár nem feltétlenül csak különleges alkalmakra szántuk és a hétköznapokat is megszínezheti, mégis különös és rejtélyes ősi ragyogást kölcsönöz viselőjének.

Jogvédett termék.

Leírás

Méretek (cm)

S M L XL XXL                   
Mellbőség 120 124 126 134 142
Hossz 62 64 68 69 71
ujja hossz 75 76 77 79 80

Érdekelhetnek még…