„Atilla és a Fehérnép”

(a Regélő újság cikke nyomán)

 

„ A szeretet világot teremt a világban, helyet virágzik, melyet otthonnak hívunk. Világnak virága…”

 

Az otthon bárhol lehet, ahol a szeretteink vannak, élnek, ahol nem vagyunk magányosak, ahol terem az ihlet, szárnyal a képzelet, buzog az alkotóerő, ahol mindennap egy újjászületés, mindennap teremtődik valami.

 

Az „Atilla és a Fehérnép” elnevezés alatt kilenc tagú nagycsaládunk él és dolgozik nap mint nap, legkisebbtől a legnagyobbig. Bizony, a gyermekek is részesei ennek a nagy egésznek, akár csak egy fénykép erejéig, ahol ők a modellek, akár csak egy újabb játék tesztelése kapcsán, amikor elmondják a véleményüket az éppen elkészült darabról, apu ez miért is jó vagy miért a legjobb, nekem is kell….

 

Atilla név alatt készülnek nyílvesszőink és jurtáink. A név adott volt a családfő nevéből, a történet pedig természetesen íjászattal, hagyományőrzéssel kezdődött a múlt század kilencvenes éveiben. Az első nyílvesszők saját használatra készültek, majd barátoknak, ismerősöknek. 1999-től indult az Atilla-nyílvesszők gyártása, megjelent íjászversenyeken, boltokban, vásárokon… A munka azóta is folyamatos, mára már a család felnőtt gyermekei viszik a műhelyt. Őket dicsérik a folyamatos újítások, a nagy sikert aratott, kézzel festett mongol vesszők, a tartós szarunockos vesszők, az újabb és újabb formájú kovácsolt nyílhegyek. Nyílvesszőink jelenleg is megtalálhatók a földkerekség minden kontinensén, az Egyesült Államoktól kezdve Spanyolországon, Szaúd-Arábián, Kazahsztánon át Japánig bezárólag. Számunkra fontos, hogy természetes alapanyagokkal dolgozzunk, ezért kizárólag fából készülnek a nyílvesszőtestek. Fontosak a hagyományok, figyeljük és tanuljuk, ám fontosak az újítások is, hogyan tehetjük mindig jobbá a kezünk alól kikerülő darabokat. Távol áll tőlünk a technikai íjászat, inkább az egyszerűségre és a használhatóságra törekszünk. Az árakat is próbáljuk úgy alakítani, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen. Sokan kérdezték már tőlünk: „…és mondd, érdemes ezt csinálni? Van, aki megveszi?” Jó érzés, hogy erre azt válaszolhatjuk: egyre több ember érdeklődik az íjászat iránt, egyre többen ismerik fel ennek sokrétű jelentőségét, jótékony hatását. Messze túl önazonosságunk, gyökereink őrzésén fejleszti a koncentráló képességet, önuralomra int, békességet, nyugalmat hoz. A gyermekek egészen megváltoznak, ha íjat kapnak a kezükbe. Az illeszt-feszít-ereszt egy olyan ritmust ad, amely jótékony hatással van rájuk. Melegen ajánljuk hiperaktív, sérült, autista, olvasási, írási, számolási zavarral küzdő gyermekeknek akár szabadidő tevékenységként, akár terápiaként. Saját tapasztalat, hiszen nekünk is van egy átlagostól eltérő gyermekünk.  Szerencsére egyre több iskolában van íjászat, kaptunk olyan visszajelzést tanároktól, hogyan megváltoztatta, érettebbé tette a gyerekeket a folyamatos gyakorlás.

 

Az Atilla-jurták története hasonló a nyílvesszőkéhez. Az ezermester családfő húsz évvel ezelőtt elhatározta, hogy készít magának egy jurtát. A Kárpát-medencében addigra már ismeretlen volt a jurta gyártásának módja, ezért a munkafolyamat során saját maga tapasztalta ki a készítés minden csínját. Ez a jurta ma is itt áll az udvarban, kicsit avíttas már, átesett egy felújításon, de még mindig él. Majd jöttek a barátok, ismerősök: „nekem nem csinálnál egyet? Nekem is, kérlek!” Előbbiekből következett sok évvel ezelőtt az első megrendelés…

A tapasztalatok azt mutatják, hogy mára már megváltozott a jurta használatának módja. Eleinte évekig hagyományőrző csoportok rendelték, valamint különböző fesztiválokra, rendezvényekre készültek, könnyebb szerkezettel, gyorsan szétszedhető és összerakható változatban, vászon ponyvával. Atilla készítette az első Kurultajra is azokat a hatalmas féljurtákat, amely alatt a küzdőtéren a küldöttségek foglaltak helyet. Mostanság inkább a lakójurtákra lett igény. A magas ingatlanárak, hitelkamatok, devizahitelek miatt nehezen jutnak a fiatal családok otthonhoz. Ha hozzájutnak, akkor is inkább a rabszolgái lesznek a házuknak/lakásuknak a hatalmas terhek miatt. Sokan választják ezért a jurtákat, hiszen ugyanúgy közművesíthetők, lakhatók és élhetők, mint a milliókba kerülő panellakások. Mindössze egy kis földdarab szükségeltetik hozzá, ahol felépíthető. A lakójurták beépített hőszigetelt ablakkal és kéménnyel is kérhetők, a vázuk pedig kétszer olyan vastag, mint a „felvonulási” jurtáké, masszív és tartós. Huzamosabb bent tartózkodásra, állandó használatra készülnek. A külső ponyva időjárásálló PVC, vastag belső szigeteléssel, hőtükörrel. (Tapasztalataink szerint a mi éghajlatunkon a nemez, főleg, ha tartós lakhatásról van szó, nem működik.)

Ezeket a lakójurtákat egyetlen, középen elhelyezett kisebb kályhával könnyedén be lehet fűteni. 6 és 8 méteres változatban készülnek, a 6 méteres egy kb. 30 négyzetméteres kis garzonnak, a 8 méteres pedig egy átlagos 50 négyzetméteres panellakásnak felel meg – csak éppen tizedannyiba kerül.

A lakójurták tere ugyanúgy osztható, tagolható, víz, villany bevezethető. A jurták elkészítését vállaljuk mi, az alap elkészítéséhez pedig ötletekkel, javaslatokkal, képekkel tudunk segíteni, ill. vannak olyan családok, akik már ilyenben élnek, és tapasztalataikat szívesen megosztják másokkal is. Ha valaki Atilla-jurtát szeretne, érdemes előre gondolkodni, mert a viszonylag alacsony ár és a kereslet miatt két-három hónapot biztosan kell várnia ahhoz, hogy felépüljön...de ha végre elkészül, akkor „alattam a föld, felettem az ég, bennem a létra”… (Weöres Sándor). A kerege jelképezi a földet, rovástudók azonnal meg is látják benne az „F” betűt, és a kezdő „K” betűt. A kerege általában keményfából készül, bivalybőr szegecseléssel, és mindig natúr színű. A tetőlécek keregéhez közeli része sárga, ahogy a Nap sugarai közelítenek a Földhöz. A felső, tündök felőli részük kék, ez az ég. A tündök természetesen piros, hiszen ő a Nap. A lélekfák felső, faragott része kék, mert az égben van. Alsó részük piros, ez a szívünkben égő tűz, a lélek jelképe, maga a „létra”, Föld és Ég összekötője. Íme a világ hármasságának ősi tudása, hagyatékunk, kincsünk elődeinktől.

A lélekfák felső részét Atilla személyre szólóan faragja meg, nincsen, nem készül két teljesen egyforma. Nincs két teljesen ugyanolyan jurta, mint ahogy nincs két teljesen egyforma ember sem.

 

A jurták készítése során rengeteg fa anyagmaradék képződik, ebből gyermekjátékokat készítünk, főként kardokat, szablyákat, puskákat, fiúgyermekek játékainak fontos elemeit. Ezeket saját, 14 év alatti aprónépünk teszteli, ők a minőségellenőrök. Játékaink kizárólag tömörfából, lenolajjal és páccal kezeltek, bátran adhatók gyerekek kezébe.

 

A Fehérnép 2008-ban született, az akkor még „csak” ötgyermekes családanya, Mónika jókedvéből. Eleinte magyar feliratos csecsemőruhákat készítettünk, megunva a rengeteg angol feliratos terméket. Viszonylag hamar, nagy népszerűségre tett szert az azóta már védjegyoltalommal is rendelkező „Eredeti Magyar Betyár” és társai. Ahogy nőttek a gyerekek, úgy lettek pólók is az alulgombolósokból. Ekkor született a „Fehérnép” is, ugyanebben az évben kezdtük el női ruhákon használni a hagyományos magyar hímzésmintákat. Folyamatosan gyűjtjük, s mára már több tízezres mintakincset őrzünk, a forrás szinte kimeríthetetlen. A hétköznapokban is jól hordható öltözékeinkkel szeretnénk elérni, hogy a magyar ember magyarul is mutasson. Távol keleti műanyagok helyett természetes anyagok viseletét kínáljuk, idegen feliratok helyett a magyar mintakincsből merítünk.

Az általunk felhasznált anyagok mindegyike rendelkezik Öko-tex standard 100-as minősítéssel, nem tartalmaznak az élővilágra káros anyagokat, környezeti terhelés nélkül készülnek.

Férfi és gyermekruháinkat természetes anyagokból, vászonból, tiszta pamutból varrjuk.

Női öltözékeinket a folyton változó, vibráló „uniszex” divat és harsányság helyett az állandóság, finomság, méltóság, nőiesség és természetesség jellemzi inkább. Nemrég írta egy kedves hölgyvásárlónk: „Fehérnépben úriasszonnyá nemesedem ”.

Ha pedig a nő képes igazi nő, anya és asszony, igazi Fehérnép lenni, akkor a férjét valódi Férfiemberré képes emelni.

 

Családunk munkáival sokhelyütt találkozhat a kedves Olvasó a Kárpát-medencében. Hagyományőrző, népművészeti és kézműves rendezvényeken, íjászversenyeken. Minden kezünk alól kikerült darabban kicsit benne vagyunk mi is, a szívünk is.”

 

 

 

Szerzői jog © 2016-2017 Atilla és a Fehérnép • Pixelmix
Szerzői jog © 2016-2017 Atilla és a Fehérnép • Pixelmix
Szerzői jog © 2016-2017 Atilla és a Fehérnép • Pixelmix
Szerzői jog © 2016-2017 Atilla és a Fehérnép • Pixelmix
Szerzői jog © 2016-2017 Atilla és a Fehérnép • Pixelmix